Ha nem szeretnéd, hogy foltosodjon a bőröd, vagy korán elkezdjen öregedni, akkor időben el kell kezdeni a fényvédelmet.

Minden évben már tavasszal gondoskodni arról, hogy arcod, vállad, füled védve legyen a direkt napsugárzástól, vagy úgy, hogy eltakarod, pl. széles karimájú kalappal, jól szellőző (hosszú vagy félhosszú ujjú) ruhával, illetve fényvédő kozmetikum használatával.

Másrészt olyan értelemben is időben kell elkezdeni a fényvédelmet, hogy már fiatal korban oda kell figyelni évről évre arra, hogy minél ritkábban vagy soha ne égjen le a bőrünk, és egyszerre hosszabb ideig ne érjen minket erős napsugárzás.

Valójában nem nehéz erre odafigyelni, hamar meg lehet szokni, hogy figyelmesek legyünk magunkkal, így fájdalmas leégéseknek, későbbi bőrrák-veszélynek nem tesszük ki magunkat.

Milyen napvédők vannak forgalomban, és milyeneket vásároljunk kozmetikusunktól?

Ehhez érdemes ismerni a fényvédő anyagokat, amelyek lehetnek kémiai fényvédők, illetve fizikai fényvédők.
Az a különbség köztük, hogy a kémiai fényvédőket napozás előtt legalább fél órával fel kell kenni a bőrre, amely felszívódik, a bőrben végzi  UV-fényelnyelő feladatát. Vegyi úton előállított anyagok, amelyek felszívódhatnak a vérkeringésbe, és amelyek hatását a májra, agyra, vesére folyamatosan vitatják konferenciákon (sok vizsgálat szerint a napozás után napokkal még kimutathatóak a vérből, de hogy hogyan hatnak a szerveinkre, még nem lehet pontosan tudni)
Ezek a kémiai fényvédő anyagok: többek között avobenzon, oxybenzon, oktokrilén, mexoril SX, octynoxat, etil-hexyl-metoxycinnamat, stb

A fizikai fényvédők nem szívódnak fel, hanem a bőrfelületen szórják szét és verik vissza a ráeső napfényt, ily módon biztosítva azt, hogy egységnyi idő alatt kevesebb napfény bombázza érzékeny bőrünket, így nem égünk le, hanem egyenletesen barnulunk. Fizikai fényvédő anyag a titán-dioxid.

Személy szerint a fizikai fényvédőknek vagyok a híve, mert fel sem szívódnak a szervezetünkbe, így károkat sem képesek okozni. Magam Phyt’s, illetve Adrienne Feller márkájú napvédőket ajánlok Nektek használatra.

Azt tudtátok-e, hogy a bőr barnulása tulajdonképpen védekezési reakció?

A bőrünkben lévő sejtek a sejtmagjuk fölé képeznek barna pigmentekből álló kis „sapkát”, hogy a benne lévő DNS ne károsodjon. Ez a pigment a melanin, ami segít lassítani a bőrkárosodást.

Akkor érezzük jól magunkat, ha úgymond jó a színünk, divatból, hiúságból. Valójában ezzel sok gond nincs szerencsére, mert meg tudjuk védeni magunkat a káros napsugárzástól, csak okosan kell csinálni.

Előszöris, miből áll a napsugár, ami a Földet eléri?

UVC sugarakból. Ezek a sugarak nagyon károsító hatásúak, viszont jó hír, hogy az ózonréteg kiszűri.

Az UVB sugarak okozzák a leégést, ami nem más, mint a bőrben lévő sejtek sérülése, ezért védekező reakcióként bőrpír keletkezik.

Az UVA sugarak azok, amelyek a barnaságot okozzák, viszont roncsolják a kollagén és elasztin állományt, ezért van az, hogy napimádó emberek arca erősen ráncos, tartás nélküli.

A fent említett melanin az egyik, ami védi a bőrünket a fénykárosodástól.

A másik védelmi feladat a szarurétegre hárul, ami megvastagszik, hogy kevesebb sugárzás jusson át rajta. Ez az oka annak, hogy nyáron van, akinek szárazabb, sprődebb tapintású a bőre.

A harmadik védelmi vonalat az antioxidánsok alkotják, ezek egyrészt az oxidációs folyamatokat lassítják, másrészt a szervezet a napsugárzás okozta károsodásokat javítják velük.

Figyeljünk oda, hogy ennek a három védelmi vonalnak a lehetőségei azért korlátozottak, azaz vigyázzunk arra, hogy végtelen sok időt ne töltsünk folyamatosan a napon.