Mit tehet a kozmetikus az érzékeny bőrrel? Egyáltalán, milyen reakció valójában az arcbőr pirosodása?

Kozmetikus pályám során a leggyakrabban érzékeny bőrrel találkozom. Mindegy, hogy komedós, pattanásos, rozáceás, vagy éppenséggel száraz a Vendégem bőre, nagy valószínűség szerint a legkisebb érintésre is pirosodással reagál.

Miért reagál hevesen az arc, a nyak és a dekoltázs a peelingre, időjárási viszontagságokra, sokszor akár csak érintésre is?

Jómagam két dolgot szoktam kiemelni, amikor a Vendégeim erről kérdeznek.

Először is fontos megérteni, mi az a barrier funkció.

A barrier réteg akadályozza meg, hogy akármi, bármi felszívódjon  a bőrön keresztül a szervezetbe. Ezért lehetetlen teljesen „elázni” pl úszás közben. A víz nem tud akadálytalanul átkerülni a testünkbe, mert a barrier egy megbízható gátoló tényező. A barrier réteg akadályozza meg a kórokozók és méreganyagok felszívódását is.
Ugyanakkor kifelé is akadályozza a nedvesség kijutását a bőrön keresztül, így bizonyos mértékig a hidratáltságot képes megőrizni.

Ez a barrier réteg, ha sérül, akár mechanikai okokból, akár vitaminhiány miatt, akár a bőrfelszíni lipidréteg sérülése miatt, UV sugárzás, nem megfelelő összetételű kozmetikum miatt, akkor a levegőben lebegő apró szennyeződések, szél, kórokozók már jobban tudják támadni a hám mélyebb rétegeit (ekcéma, pszoriázis!).

Mi a másik, nem figyelmen kívül hagyható tényező?

A vérerecskéket körülvevő apró izmocskák.

Amikor valami behatás éri a hámréteget, akkor immunválasz jelentkezik, az erek kitágulnak, hogy több oxigén, immunsejtecske, vérsavó jusson a megtámadott szövetbe. Ez okozza a duzzanatot, bőrvörösséget, fájdalmat.

Kozmetikusként én mit tehetek?

A barrier réteg épségét, és az erek tornáztatását kell szem előtt tartanom.

Amikor a barrier réteg helyreállításán dolgozom, akkor a bőrfelszíni emulzió összetételére hasonlító, azokat tápláló növényi összetevőket figyelem az INGREDIENTS kezdetű „apróbetűs” részben. Ezek között találhatók csipkebogyó-, makadámia-, ligetszépe-, argánolajok, sheavaj, ceramidok; neemolaj, kalendula-, kamillakivonatok, allantoin hyaluronsav, aloe vera.

A vékony kis hajszálerek rugalmasságát többek között hamamelis, vadgesztenye kivonatok segítik, de a fentebb említett növényi összetevők is szinergiában egymással, mégpedig úgy, hogy az erek falában lévő izmocskák tónusát fokozzák, így ernyedt állapotukból tónusos állapotba térnek vissza, így a véralkotók szivárgása csökken, ezáltal nyugtatva a bőrt. 

 

Kozmetikámban legsikeresebben a Phyt’s bio Apaisant család termékeivel, kitjeivel és a Capyl készítményekkel tudok segíteni az érzékenyen reagáló bőrödön!

Hívj, kérdezz:
Kozmetikus Gabi
06304088407