Valójában mi történik a bőrrel, a bőrben, amikor érzékenységi reakció történik?

Tudjuk, hogy ez egy reakció valamilyen külső behatásra. Azaz válasz.
Az érzékenységi reakció egy immunválasz, és ha immunválasz, akkor a szervezet, a mi esetünkben a bőr valamiről úgy ítéli meg, hogy egy hatóanyag, krémösszetevő ártalmas, veszélyes a test vagy a bőr számára, a test belső, vagy a bőrben lévő finomra hangolt egyensúlyi állapotát megbontja.

Ha erről a kényes egyensúlyi állapotról az immunrendszerünk úgy ítéli meg, hogy veszélyezteti valami, akkor gyorsan gyulladást hoz létre ott, ahol a veszélyt tapasztalni véli

Van, amikor tényleg „okkal” indul be a gyulladásos folyamat, gondoljatok arra, hogy tövis megy az ujjatokba, vagy megcsíp egy rovar, akkor a csípés helyén átmenetileg gyulladás jön létre, hogy az oda sereglő immunsejtek (fehérvérsejtek) elpusztítsák a betolakodó kórokozókat, idegen anyagokat, semlegesítsék a méreganyagokat.

Sajnos előfordul, hogy hibásan indul be a helyi gyulladás, egy valójában ártalmatlan anyagra allergiás reakció alakul ki. Erről azért nem írok részletesebben, mert nem kozmetikus teendő allergiás bőrreakción segíteni, hanem orvos feladata megállapítani, milyen allergén okoz bőrpanaszokat.
Gyulladást generál a dohányzás, szmog, UV-sugárzás is.

Én, a kozmetikus mikor kerülök a képbe?

Kozmetikusként akkor vállalhatom, hogy beavatkozok a gyulladásos folyamatokba, amikor azt látom, hogy a bőr barrier rétege sérül, tehát:
a bőrfelszíni emulzió épségét kell helyreállítani,
és/vagy a bőrben lévő icipici hajszálerek falának rugalmasságát kívánom fokozni, esetleg helyreállítani.

Amikor a barrier-réteg épségén szeretnék javítani, akkor azt kell figyelnem, hogy a bőrfelszínen lévő hidratáló és zsírozó anyagok egyensúlya minél közelebb kerüljön az optimális felé, gyógynövénykivonatokkal, növényi olajokkal-vajakkal.
Nagyon jó időben lettem kozmetikus, mert kiváló szakemberek kutatásai alapján elkészített arcpakolások, masszírozó olajkeverékek, szérumok, ezek felszívódását segítő gépek segítenek a mindennapokban, illetve:

Az érzékeny reakció során a bőrben kitágult erek állapotán lehet nagymértékben javítani. Ugyanis amikor pirosodás lép fel, akkor valójában a bőrben lévő apró hajszálerek tágulnak ki, engednek immunsejteket a sejtközötti térbe, duzzanatot, sőt fájdalmat okozva. Nos, amikor az érzékeny bőröket nyugtatjuk, akkor a pici erecskék falában lévő izmocskák összehúzódását segítjük, azok áteresztő képességét csökkentjük.

Egyszerűen hangzik, azonban komoly szakértelmet kíván az ilyen bőrállapot gondozása, ezért ha érzékeny, könnyen pirosodó arcbőröd van, fordulj olyan kozmetikushoz, aki Naturo-kozmetikus (Phyt’s), bio-minősítésű termékeket gyártó cég készítményeit használja (pl Vintage Beauty)

Szeretettel várom a kérdéseidet:
Kozmetikus Gabi