Kozmetikusként mit gondolok a városi életmód okozta hatásokról, amelyek a bőrt érik?

Nagyon sok cikk foglalkozik ezzel a témával, én magam is több blogcikkemben is fejtegettem a témát.

Az nem újdonság, hogy a napfény, az elektroszmog, kékfény komoly hatással van testünkre-lelkünkre, arcunkra, dekoltázsunkra egyaránt.

A városi vibrálás folyamatosan pörgésben tart minket, amelynek nemcsak az a következménye, hogy állandó fizikai, elektromos zajnak vagyunk kitéve, hanem a képességet is elvesztjük, hogy elcsendesedjünk. Az idegrendszer, az immunrendszer állandó készültségben van, a fokozott figyelem, feladatok egybefüggő zizegést okoz a testünkben, lelkünkben, elménkben, anélkül, hogy ennek egyáltalán tudatában lennénk.

Igen. Meg kell tanulnunk elcsendesedni.

Nem is gondolnánk, hogy a fejfájás, depresszió, álmatlanság, szédülés, ingerlékenység, szívritmuszavar, mellkasi szorító érzés, légszomj, de szemészeti problémák, „rejtélyes bőrtünetek” is, sorolhatnánk sokáig, mind a zizegésnek a jele, annak, hogy már nem mi hajtjuk a munkát, hanem a munka minket.

Tudatosan kell kitapasztalni, mi az, ami lehetőség szerint a nap végén, de hét végén mindenképpen, tehát mi az, ami segít kiüresíteni az elmét, hogyan lehet „semmitsem csinálni”, egyszerűen csak ülni, hallgatni a madarakat, figyelni a házikedvenc bohóckodásait.

Tehát kozmetikusként nem csak kozmetikumokat, arcápolási rutint ajánlok, hanem külön szépítő hatással bír az, ha tudatosan kikapcsolsz, lekapcsolsz, telefont otthon hagyod, amikor sétálni mész akár csak negyed órát, csak ne légy elektromosan sugárzó készülék közelében; a szemeddel láttass növényeket, füleddel figyelj kismadarak hangjára, lábaidat pedig pihentesd könnyű sétával.

Testileg-lelkileg tiltakozni fogsz, szinte megvonási tüneteid lesznek, ha nem lesz a zsebedben a telefon, füledben a bluetooth-os fülhallgató. 

Ez nem teljesen a te hibád, hanem a mai modernizált világ hozta magával ezeket a kellékeket, amik szükségletekké váltak.

Viszont emlékezzetek vissza, hogy gyerekkorotokban tudtatok egyszerűen csak kinézni a fejetekből, tudtatok egyszerűen semmire sem gondolni, vagy figyeljétek megy a kisgyermekeket, ők még képesek egyszerűen csak nézelődni, ők még nem tudják, hogy sietni, kapkodni kell. 

Remélem, a következő történelmi időszaknak az elcsendesedés lesz a fő témája, fő életmód-irányzata.

Nektek mi a véleményetek?

Kozmetikus Gabi