Régóta foglalkoztat engem, hogy mit javasoljak a Vendégeimnek, amikor a legváltozatosabb bőrproblémákkal érkeznek hozzám.

Miről van szó?
Nem csak a rohanásról, pörgésről, ami sokunk mindennapjait jellemzi, amit urbanista életmódnak is neveznek, hanem a légszennyezésről, az UV-sugárzásról, sőt az úgynevezett kék fény hatásról is!

Ezek mind megerőltetik az arc, a nyak és a dekoltázs bőrét. Miért állítom ezt? Azért, mert testünknek legtöbbet ez a felülete van szabadon, bőségesen kitéve minden évszakban rengeteg féle behatásnak.

Ezek egyike a szmog. Utánanéztem, hogy mi az a szmog. Nagyon egyszerűen fogalmazva füstköd, ami kormot, durvább szemcséjű és nagyon finom port, oxidáló és redukáló anyagokat, a szervezetre káros gázokat tartalmaz. Belélegezve egy sor orvsoi problémát okoz, a bőrön pedig elváltozásokat.

Ezek oxidatív stresszt okoznak a bőrben.

A szennyeződések bejutnak a pórusokba, a bőr icipici kis építőkockái, a hámsejtek közé, ezek mind gyulladást, irritációt okoznak, ami ha viszketéssel, vakarással jár együtt, akkor még jobban megsérül a bőr védőrétege. Ez még erősebb gyulladást okoz, egy elég szerencsétlen ördögi kört okozva. OKOZAT: rugalmas rostok (kollagén és elasztin) vékonyabbakká, megnyúltakká válnak -ráncosodás- illetve pigmentzavarok, pigmentfoltok alakulnak ki, az irritált, kipirosodó bőrről nem is beszélve.

Nem elhanyagolandó az UV szennyezés is, ami folyton éri a bőrt télen-nyáron. Kollagén és elasztin rostokat, a bőrsejtek DNS-ét károsító hatása évek óta ismert. Sajnos a szoláriumok is bűnösek ebben, hiszen fénycsövei legtöbbnyire UV-A sugarakat bocsátanak ki, ezek barnítanak ugyan, de pont ezek károsítják leginkább a bőr szerkezetét is! Ez a szerkezetváltozás okozza a pigmentképződési hibákat is, foltosodásokat eredményezve.

Foto-aging vagy Photo-aging az a folyamat, amikor fénykárosodás hatására megereszkedetté, foltossá, szárazzá válik a bőr.
Természetesen szükség van a napfényre, hiszen az UV-B sugarak erősítik a csontokat, erősítik az immunrendszert, de a modern korban meg kell tanulni okosan felhasználni a napfény adta előnyöket.

Az előbb megemlítettem a kék fényt is, mint a bőrt károsító tényezőt

Nem rövid témakör, ezért ezt következő blogbejegyzésemben fejtem ki bőségesebben.

Arról is írok, mit tanácsolok a fotokárosodott, és a városi levegőnek kitett arcotok ápolására!

 

Figyeljetek!

Kozmetikus Gabi