Ígértem Nektek, hogy a kék fényről hosszabban mesélek.

Miről van szó?
Ez a bizonyos kék fény, ami a mindennapi életünk részét képezi, valójában a napfényben is megtalálható. A reggeli felkelő nap arra indítja az agyunkat, hogy szerotonint és kortizolt kezdjen termelni, ez ébreszt fel minket, és tesz tevékennyé, aktívvá.

A nem jó hír az, hogy jóból is megárt a sok, márpedig a számítógépek képernyője elképesztő mennyiségű kék fényt bocsát ki, ráadásul a számítógépre úgy nézünk, hogy olyankor ritkábban pislogunk, szinte rá bámulunk! Ne feledjük, hogy az energiatakarékos égők, a xenon világítótestek is kék fényt sugároznak.

Ha a szemet sok kék fény éri, akkor a szervezetet becsapjuk: túl sok, az éberségért felelős hormon termelődik,  ezért estére akármilyen fáradt az ember, nehezen tud elaludni, és nem elég mélyen alszik éjszaka. Kutatások azt is bebizonyították, hogy a fokozott éber állapot magasan tartja a vércukorszintet, akár cukorbetegséget is okozva.

Kozmetikusként miért érdekeljen engem, illetve Vendégeimet a kék fény?

Mert bizony a bőrre is hatással van a túl sok kék fény, nem is gondoltad volna, igaz?

Mivel nagy energiájú hullámnyalábokról van szó, képes behatolni a bőr mélyébe. Megzavarja a folyamatosan képződő bőrsjetek DNS szinetizációját, magyarul öregedést okoz, pont, mint a túlzott napozás vagy szoláriumozás.

Amit még ne felejtsetek el, hogy amikor mobiloztok, vagy számítógéppel dolgoztok, sokszor észre sem veszitek, hogy hunyorogtok, ez is kozmetikai probléma. Apró ráncok kialakulásához vezet.

Lehet védekezni a kék fény hatásai ellen?

Szerencsére igen!
Természetesen számítógéppel dolgozni muszáj, ez nyilvánvalóan nem vitatható. Bölcs dolog lenne a képernyő színét melegebb tónusúra állítani.
Optikus szakemberek sokat segítenek jó minőségű szemüvegek készítésével.
Arcunk bőrét pedig úgy tudjuk óvni, hogy a káros oxidatív hatásoktól mentesítjük.
Egyre több kutatás történik a kozmetikai szakágakban ilyen irányban, idáig számomra a Phyt’s márka bizonyított legkomolyabban, hiszen egy egész termékcsaládot, az Anti-Pollutiont hozta létre a civilizált életnek kitett bőr érdekében, a Phyt’s cég a termékeiben többek között tengeri oligoszacharidokat, E-vitalmint, algakivonatokat, acerola gyümölcskivonatot, kendermagolajat használ fel, ezek egy része az anitoxidánsok ellen nyújt védelmet, másik része pedig regenerál, életre kelti a bőrsejteket.

Merültek fel kérdéseid?
Írd meg őket, vagy hívj bátran, nálam nincs olyan, hogy buta kérdés!

Kozmetikus Gabi