Egy különleges „mindentudó” hatóanyag a kozmetikában

Miért tartozik a kedvenceim közé a shea-, vagy más néven karitévaj?

Egy olyan balzsamról beszélünk, amit afrikai asszonyok készítenek egy csonthéjas termésből, és rengeteg jó tulajdonsága miatt minden nap használjuk, akár tudunk róla, akár nem, arclemosóktól kezdve krémeken, fluidokon át a testáplókig, szérumokig tényleg nagyon sok mindenben.
Kiváló tulajdonságait tartósítás nélkül is megőrzi, enyhén dió vagy kakaó illatú, a bőrbe igen jól felszívódó ápoló termék.

Ha finomítatlan sheavajat vásárolsz, test- és arcápoláshoz nagyszerű krémhez jutsz, amely táplálja a bőrödet, vékony filmréteget képezve védi és táplálja a bőrödet és a hajadat is, sőt gyulladásgátló hatást is meg lehet figyelni.
Nagyon sok szappan összetételében olvasom a sheavajat, mert nem elszappanosítható, így a szappan sokkal lágyabb lesz, és a tisztítással együtt az ápolás is azonnal megoldódik.

Elsősorban persze a száraz, sérült bőrök ápolója, azonban a sheavajban elkevert hatóanyagok, illóolajok nagyobb hatékonysággal szívódnak fel mindenféle, így a zsíros bőrökbe is, mélyebb rétegekben is ápolva azt. 

Mivel sokféle és értékes zsírsavat (pl linolénsav, palmitinsav, sztearinsav), vitamint (A-, E-, F) tartalmaz, ezért a legérzékenyebb (mindenre pirosodó, ekcémás) bőröket is kiválóan ápolja, úgymond újrafelépíti, ezáltal kevésbé támadható a kórokozók, szmog és por által.

Gyakorlatilag elmondható, hogy a sheavaj összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, ezért képes annyira helyreállítani a hámréteget, hidratálni és az érzékenységet jelentősen csökkenteni. 

Ne féljetek használni általános bőrápolónak, ajakápolónak, kézkrémnek, és ha szerettek szappant főzni, akkor azok alkotórészeinek is!