Ahogy haladok kozmetikus pályámon az évekkel, egyre több érzékeny, és nagyon érzékeny bőrrel találkozom.

Próbáltam megfejteni, mi okozza azt, hogy sokszor már a peelingezés során belobban a bőr, pirosodik, a kezelés végére nyugszik csak meg.

Akkor válik érzékennyé, irritációra hajlamossá a bőr, amikor a bőrfelszíni emulzió -amit szakmai nyelven hidrolipid barrier rétegnek nevezünk-, amikor a bőr saját kis építőanyagai sérülést vagy hiányt szenvednek.

Az egyik ilyen építőanyag a ceramid. Anélkül, hogy belebonyoldódnék a kémiai részletekbe, inkább gondolj a téglák közötti habarcsra, aminek „elégnek” kell lennie, nem kevésnek, hogy a téglafal stabil legyen.  A bőr védelmező feladatának fontos része ez a habarcs, azaz a ceramid, ami egy lipid, azaz zsírszerű anyag, nem engedi a bőrt kiszáradni, és nem engedi, hogy bőridegen anyagok behatoljanak a szervezetbe.

Milyen krémek tartalmaznak ceramidokat és a ceramidokat segítő anyagokat?

Mivel nagyon fontos a ceramid molekulákat tartalmazó kozmetikumok zsírsavaránya, így ezen molegkulák lipid tengerben úszva tudnak hatékonyak lenni (Both T), ezért kissé zsírosak a ceramid tartalmú krémek, általában sheavajat, makadámia-, jojoba-, kókusz-, argánolajat tartalmaznak. Természetesen ettől nem kell félni, nem zsírosítják a bőrt feleslegesen, hiszen bőrbarát, sőt bőrazonos olajakról van szó, gyönyörűen felszívódnak, beépülnek.

Ahhoz, hogy a megfelelő hidratáltságot elérjük, ne felejtsünk el tonizálni!

Amikor lemostad az arcod, következő lépés mindenképpen a tonizálás legyen, hogy a letisztítás alatt a bőrből távozott nedvességet visszapótold, és ha nem volt megfelelő a bőrtisztító pH-ja, akkor azt helyreállítsa, továbbá a tonik, vagy virágvíz az ásványianyag-pótlást is elvégezze.
Amikor éjszakai vagy nappali krémet szeretnénk választani, a legújabb generációs kozmetikumok segítenek a probiotikumok és peptidekkel megszüntetni az érzékenységeket, irritációkat. 

 

Az otthoni arcápolás iránt bátran érdeklődj nálam:
Kozmetikus Gabi
06304088407