Régóta figyelmeztetnek minket tudósok a bőrre ható káros környezeti hatásokra, a napsugárzás okozta korai bőröregedésre.

Azt tudtad, hogy a photo-aging kifejezés már több, mint 50 éves? Ilyen régóta léteznek tanulmányok a bőrt károsító fények hatásairól!

Voltak olyan orvosok, akik már a 19. században felfigyeltek a szabad ég alatt dolgozó, illetve fedett helyen dolgozó munkások bőrén keletkező elváltozások különbözőségeire. Akkor még nem tudták annyira vizsgálni a túlzott napsugárzás következményeit, mint manapság, viszont hozzáadódtak olyan körülmények is, hogy levegőszennyezés, dohányzás, helytelen, szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztása, alváshiány, stressz, sőt a digitális szmog, azaz a kékfény szennyezés is!

A fenti problémák mélyreható elemzései, ezekkel kapcsolatos cikkek 2010-ben kezdtek el megjelenni.

Anti-pollution

Ez az érdekes angol kifejezés kb olyasmit jelent, hogy légszennyezés-ellenes. 
A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a környezeti hatások, szmog, elektroszmog sok mindent okoz: a bőr természetes védekezőképessége drasztikusan csökken, a bőr rugalmasságáért felelős kollagénrostok károsodnak, a bőraljában lévő élő és folyamatosan keletkező sejtek DNS-e károsodik, és a bőrbe kerülő szabdgyökök fokozzák a melanin termelődését, öregségi- vagy májfoltokat okozva.

A városi bőr tehát sok mindennek ki van téve, amitől védeni szükséges, hogy a fiatalos, selymes fényű, rugalmas bőrkép megmaradjon.

Bőrvédő hatóanyagok

Tehát képbe kerültek az anti-pollution hatóanyagok, az anti-pollution bőrápolás.
Ezt ne keverjük össze a fényvédelemmel, bár a bőrünk védelmének az egyik összetevője pont ez. Korábbi bejegyzéseimből láthatjátok, hogy elsősorban a fizikai fényvédelmet ajánlom Nektek.
Másik összetevők közül elsőként a külső védelmet emelem ki, a rendszeres hidratálást, ami minimalizálja a nedvességvesztést, illetve a ceramidokat, amelyek a bőrsejtek közötti építő- és kötőanyagokat pótolják.
Megint másik összetevői az anti-pollution bőrápolásnak az antioxidánsok, mint pl a C-, E-vitaminok, retinol, rezveratrol, Q10, és kozmetikai márkánként különböző egyéb nagyszerű fejlesztések, kutatások során felfedezett hatóanyagok.
Örömmel fedeztem fel szakmai leírásokban, hogy a bőr külső felületén lévő hasznos baktériumkutúrákat segítő pro- és prebiotikumok hatásait is vizsgálták, ezek eredményeit egyre több professzionális kozmetikai cég is felhasználta a termékeinek fejlesztésében.

Anti-pollution arcápolás

A legelső, amiről semmiképpen sem szabad elfelejtkeznünk, az az arc megfelelő letisztítása! 
Naponta találkozom azzal a problémával, hogy a smink nincs megfelelően eltávolítva esténként az arcbőrről, de ennél makacsabb szennyeződések is nagyon szeretnek lerakódni a bőrre-bőrbe. Tehát fontos az olyan arclemosó tejek, vagy habzó letisztítók használata, amelyek megfelelően eltávolítják a napi szennyeződéseket. 
Kozmetikusodat a peelingekről is kérdezd ki, hogy milyeneket ajánl, milyen időközönként.

Szeretettel várom kérdéseidet továbbra is az otthoni arcápolásoddal kapcsolatban!
Kozmetikus Gabi
06304088407